Bodil's RosetteFödd
15 Mars 2002
Kön
Sugga
Färg
Vit m. gråa hudtecken
Far
Kullastian's Algot
Mor
Bodil's Rosnette
Uppfödare
Kennel Bodil's


Vi hämtade Rosette tillsammans med Eleganta Ella den 25 Juli 2003. Hon var inte så tam då, men nu har hon accepterat oss En rultig liten dam som har fått gå ner något kilo.
Ett sånt sött ansikte har jag sällan skådat.
Hon ser ut som en liten prinsessa!
Hennes namn passar henne perfekt.
Denna lilla sötnos hade vi bara till låns från början.
Men Bodil tyckte att vi kunde behålla henne för att hon trivdes så bra hos oss.
Hon är otroligt vacker. Eller hur? *ler*

Rosette nedkom med sin första kull torsdagen den 27 November.Det blev fyra friska små busfrön. Vi hade förmånen att få närvara. Det är inte alltid man hinner det.
Det är vanligt att på denna gård grisas det mitt i nätterna..*ler* Men denna gång så var vi med. Några av bilderna finns här, och texten har Perra skrivit.

Till vänster,och höger, kulting precis född. Trots kladdig fosterhinna och sittandes fast i navelsträngen, finns inget som stoppar dess instinkt att söka efter mammas bröst. Det är så facinerande att se den starka instinkten som säger dem vart de ska ta vägen.

Dessa fyra så liv piggnade snabbt på sig. Redan efter en halv timme så är det full fart, kivande om vem som ska ha vilken tutte, och vem som är herre på täppan. Rosette stackarn hade kultingar springandes över hela sig, pillande i öronen, springandes på magen, under benen, bakom ryggen. Detta under tiden som nästa lilla yrväder är på väg ut. Man kan ju undra hur det skulle kännas att vara mamma i en sån situation.

Här har det lilla livet lyckats att ta sig ur mammas påliggande svans. Instinktivt sökande efter det juver som ger den livsviktiga mjölken. Ännu kladdig fortsätter kampen att nå fram. Fastnar den så kommer de medfödda enorma röstresurserna till pass.

Här har den lilla prickiga äntligen hittat till sin spene. Då kommer nästa överraskning, ett syskon, som också vill ha en spene. Gärna då samma naturligtvis. Vem skulle komma på tanken att dela med sig så här i starten. Ingen av dem har ju haft tid att se sig omkring och räknat in varandra, eller räknat in spenarna heller för den delen. Så den som någon annan har, den måste ju vara den bästa. Alltså tar jag den.. öga för öga, tand för tand.. eller är det djungelns lag det kallas.

Nåja, inte alltid de slåss och kivas. Det finns stunder då alla har hittat det de söker och med munnen full så är de ganska belåtna. Men alla vet väl hur otålig grisar kan vara, så ock kultingar. Så vem skulle nöja sig med det den redan har, om bror brevid kanske har nått godare. Och så var det full kaos igen..
Ja det är ett sant nöje att se dessa små liv de första timmarna av deras liv.

Facinerande är också att se suggan hålla reda på sig själv så ingen kommer ikläm. Nu är väl det ganska vanlig med suggor som kan klämma sina små alster, men Rosette är verkligen otroligt försiktig i alla sina rörelser. Försiktigt letande i halmen och ständigt pratande med sina kultingar innan hon lägger sig ned. Detta trots att det är första gången för Rosette. Otroligt hur nedärvda beteenden och instinkter kan fungera så till fullo utan övning, råd eller hjälp..

Kaos i mjölk fabriken.. kultingar i full oordning.. som sig bör..eller?

Redan någon timme efter födseln är de små rackarna på upptäktsfärd.. eller har de bara gått vilse? Det vet man nog egentligen inte. Men hur det än är så råder här precis samma kaos som tidigare nämts. Alltså måste det vara den bästa vägen där syskonet redan är, helst då ovanpå sin artfrände. Det gäller att vara snabbast, även om det blir fel väg i slutändan....

Sedan våren 2004 är Rosette våran, vilket vi är väldigt glada för. :o)
Hon har fått 3 kullar till efter den ovan, som hon har varit en exemplarisk mamma till. Men eftersom de två sista grisningarna har varit väldigt smärtsamma och långdragna för henne kommer vi inte att betäcka henne något mer och hon tas ur avel.
Vi vill inte utsätta henne för ytterligare en jobbig grisning.

2006-05-25
Idag flyttade Rosette till ett helt underbart par i Hörby/Skåne.
De är riktiga djurvänner! Vi kunde inte ha hittat ett bättre hem till henne.
Där får hon mycket kärlek och griskomps!

Rosettes Kultingar

Rosettes första kull. (dom ovan)
Födda: 2003-11-25
Far: Prins Pölsa

Rosettes andra kull.
Födda: 2004-05-11
Far: Prins Pölsa

Rosettes tredje kull.
Födda:2005-04-13
Far: Prins Pölsa

Rosettes fjärde och sista kull.
Födda:2006-03-06
Far: Esbjörn

 

Rosettes storlekskurva
*= från öronbas till svansrot

Ålder

Vikt i kg

Höjd i cm

Längd* i cm

1 år & 4 mån

27,0

----

----

1 år & 7 mån

32,5 (dr)

----

----

1 år & 11 mån

29,0

40

67

2 år & 1 mån

30(hög.dr)

40

67

2 år & 8 mån.

26,5

----

----

2 år & 9 mån.

27,0

----

----

3 år

29,0 (dr)

----

----

3 år & 2 mån.

32,0

40

67

3 år & 8 mån.

30,5

--

--

4 år & 2 mån.

31,0

--

--

Tillbaka